Voor mensen met een reumatische aandoening is genezen vaak niet mogelijk. Toch kan een kuur het ziektebeeld gunstig beïnvloeden.
Een kuur is in Nederland nog niet erg bekend, dit in tegenstelling tot Duitsland en vele Midden-Europese landen. Hier was het deelnemen aan een kuur rond 1900 erg populair voor allerlei kwalen en werd vooral gedaan door zeer bemiddelde mensen. Vele kuuroorden zijn dan ook in deze periode ontstaan en ademen nog de sfeer van deze tijd. Later is het kuren ook voor de minder bedeelden mogelijk geworden, doordat met name in Duitsland het deelnemen aan een kuurreis door de “Krankenkasse” werd en wordt betaald. Men kent hier ook geen herstellingsoorden e.d., maar alleen kuuroorden voor tal van lichamelijke en psychische aandoeningen.
Tegenwoordig wordt ook door veel ziektekostenverzekeringen in Nederland het gunstige effect van een kuur erkend en een tegemoetkoming in de kosten gegeven.
Het effect van kuren:
Door de combinatie van therapieën en ontspanning wordt de lichamelijke conditie verbeterd. Dit heeft tot resultaat dat het immuunsysteem wordt versterkt en het lichaam beter in staat is ontstekingen te bestrijden.
Een belangrijk uitgangspunt daarbij is dat door de huid geneeskrachtige en/of pijnbestrijdende stoffen opgenomen kunnen worden. Elk kuuroord heeft speciale behandelingsmethoden, afhankelijk van lokale omstandigheden zoals thermaalbronnen of geneeskrachtige modder.
Stichting Kuren organiseert kuurreizen speciaal voor mensen met een reumatische aandoening. De kuuroorden zijn speciaal daarop geselecteerd. Onze kuuroorden zijn erkend door de overkoepelende Slowaakse kuurorganistatie.