header1.jpg

Een overzicht van de meest voorkomende behandelingen Alle behandelingen worden individueel na een onderzoek door een arts aan de kuurgast voorgeschreven

Moddercompressen en -pakkingen

De modder bedekt geheel of gedeeltelijk het lichaam. De modder koelt zeer langzaam af (4x langzamer dan water), en de warmte ervan wordt zeer langzaam in het lichaam opgenomen, waardoor men zonder dat het gevaarlijk of onaangenaam is hogere temperaturen kan verdragen. De warmte ondersteunt de bloedcirculatie, zodat afvalstoffen sneller verwijderd worden. Bovendien bevat de modder een aanzienlijk gehalte aan zwavel en ijzer. Van zwavel is bekend dat het in de vorm van waterstofsulfide door de huid wordt opgenomen. (Het gebrek aan zwavel in het menselijk lichaam is een kenmerk van alle ontstekingen - dus ook die van reuma – en van chronische ziekten die het kraakbeen van de gewrichten treffen.)

Injecties met CO2

Vlak onder de huid wordt een kleine hoeveelheid koolstofdioxide (CO2) ingespoten in de hypoallergetische zones, die zich in de buurt van de wervelkolom en van de gewrichten van de ledematen bevinden, alsook op acupunctuurplaatsen. Deze koolstofdioxide geeft een tijdelijke pH-verlaging die een voorbijgaande verandering veroorzaakt in de bloedcirculatie ter plaatse. Dit geeft een verbetering van de doorbloeding van de weefsels. Daardoor vermindert de pijnlijke spanning van de spieren, wordt de pijngrens verhoogd, regenereren weefsels en wordt het vegetatieve zenuwstelsel gekalmeerd.

Individuele fysiotherapie

Op individuele basis worden oefeningen gedaan om de bewegingsfuncties van de patiënt te normaliseren, of op z’n minst wezenlijk te verbeteren.

Massages

Deel of segmentmassages ontspannen de spieren en zorgen voor een betere doorbloeding in de spieren.

Oefeningen in warm water

Er wordt geoefend in groepsverband, waarbij kuurgasten met dezelfde beperkingen in één groep geplaatst worden. Dit is vooral bedoeld om de bewegingsfuncties te verbeteren.

Zwavelbaden

Deze baden gevuld met bronwater bevatten met name veel zwavel, maar hebben ook een hoog fluorgehalte. Van zwavel is bekend dat het in de vorm van waterstofsulfide door de huid wordt opgenomen. (Gebrek aan zwavel in het menselijk lichaam is een kenmerk van alle ontstekingen). Het water komt uit de bron met een temperatuur van 37 – 40 º C. zodat het zonder verder afkoelen of verwarmen gebruikt kan worden, wat voor het behoud van de waardevolle eigenschappen van het bronwater zeer belangrijk is. Vooral de hoge concentratie waterstofsulfide zorgt voor een ontstekingsremmende werking.

Kneippbaden

Een Kneipp-afdeling met kruidenbaden en kruidenpakkingen. Ook worden wisselbaden voor de voeten gegeven.

Elektrotherapieën

Bij deze therapieën wordt gebruik gemaakt van elektronisch gestuurde apparatuur, bijvoorbeeld: ultrasone geluidsgolven, interferentiestroom en diadynamische therapie. Hierbij is een betere doorbloeding en pijnvermindering het doel. Deze behandelingen zijn individueel.

Onderwatermassage

Water wordt met een krachtige straal onder water op de patiënt gericht. Door deze behandeling worden spieren en pezen ontspannen. Ook bereikt men door deze behandeling een betere doorbloeding van de huid en de onderhuid.

Bruisbaden, baden met toevoegingen

Deze zijn voornamelijk om te ontspannen, maar hebben (afhankelijk van de toevoeging) ook wel een ontstekingsremmende werking en zorgen voor een betere doorbloeding.

Schotse Douche

Van grote afstand worden afwisselend warme en koude waterstralen op de patiënt gericht ter versteviging van het bindweefsel en voor een betere doorbloeding.

Paraffinepakking

Paraffinepakkingen zorgen voor versoepeling van verstijfde spieren en een betere doorbloeding van weefsel dat gevoelig is voor zuurstoftekort zoals botten, kraakbeen, bindweefsel, pezen en spieren. Bij de behandeling wordt gebruik gemaakt van de eigenschap van paraffine dat deze al bij 55 graden vloeibaar is en tijdens het afkoelen een aanzienlijke hoeveelheid warmte overdraagt.

Magneettherapie

Deze behandeling werkt met pulsmagnetische velden met een frequentie van 2 tot 15 Hz. De therapie heeft een vermindering van pijn als doel.

Lasertherapie

Een laserstraal wordt gericht op de pijnlijke en vaak ontstoken plek. Met deze laserstraal kan dieper gelegen ontstekingen worden bereikt. Hierdoor wordt de pijn verminderd.

Zuurstoftherapie

Men inhaleert gedurende langere tijd extra zuurstof. Deze zuurstof geeft een verbetering van de conditie. Vooral personen met kortademigheid of hartproblemen hebben hier veel baat bij, maar ook voor oudere personen wordt het veel voorgeschreven.

Droog koolzuurbad

Bij deze behandeling komt er een plastic zak om het gehele lichaam, uitgezonderd hoofd en hals. Er wordt kooldioxide ingeblazen en men moet een half uur rusten. De kooldioxide wordt door de huid opgenomen en geeft een betere doorbloeding.

Tomesa Trenčianske Teplice

(tegen extra betaling)
Dit is een aparte behandeling voor mensen die psoriasis of bepaalde andere huidaandoeningen hebben. Het is een combinatie van lichttherapie met zoutwaterbaden. Het is te vergelijken met een behandeling aan de Dode Zee. Deze kuur kan zelfstandig geboekt worden of naast de normale medische kuur. Dit laatste is vooral aan te bevelen voor mensen met artritis psoriasis. De behandeling moet apart betaald worden.